ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ
ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Search
Close this search box.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ
ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ
ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ
ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Search
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ
ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Search
Close this search box.

Αποχαιρετισμός στον πρωτοπόρο Καθηγητή Καρδιολογίας Ιωάννη Νανά

Νανάς

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΕΚΑ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του αγαπητού συναδέλφου και ενεργού μέλους της Εταιρείας μας, Καθηγητή Ιωάννη Νανά. Μαζί μας πενθεί η καρδιολογική κοινότητα, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας αλλά και όλη η Ελληνική κοινωνία.

Ανυστερόβουλος υπηρέτης της ιατρικής επιστήμης σημάδεψε, όσο λίγοι, την Καρδιολογία της χώρας.

O Δρ. Ιωάννης Ν. Νανάς ήταν Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της εταιρείας KARDIATEC AE, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη της συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας PULVAD για ασθενείς με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια.

Με παρότρυνση του μέντορά του Καθ. Σ. Μουλόπουλου μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Utah στο Τμήμα Τεχνητών Οργάνων υπό τον Καθηγητή κ. William Kolff. Εκεί έλαβε μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία της τεχνητής καρδιάς αναπτύσσοντας σημαντικό πειραματικό έργο. Το 1986 επέστρεψε στη Θεραπευτική Κλινική του Γ.Π.Ν.Α «Αλεξάνδρα» όπου συνέχισε το κλινικό έργο και όπου οργάνωσε το πρώτο ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ᾿90 ξεκίνησε το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, ενώ εισήγαγε την πρωτογενή αγγειοπλαστική, τη μηχανική υποβοήθηση της κυκλοφορίας και πολλές ακόμα καινοτόμες κλινικές πράξεις. Την ίδια περίοδο ανέλαβε την εμφύτευση της συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας PULVAD σε ασθενείς και έκτοτε δούλεψε για την προώθηση της πρώτης τεχνητής καρδιάς εν Ελλάδι, μιας συσκευής εξ ολοκλήρου δικής του επινόησης για την αντιμετώπιση ασθενών με Καρδιακή Ανεπάρκεια. Ταυτόχρονα ανέπτυξε σημαντικό διδακτικό και πειραματικό έργο (>14.000 αναφορές και  >300 πλήρεις εργασίες) στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ εκπαιδεύοντας μεγάλον αριθμό καταξιωμένων Ελλήνων Καρδιολόγων.

Το 2017 τιμήθηκε από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το έργο του στην Ελλάδα.

Ηταν ιδρυτής του Σωματείου ΚΕΔΑΣ (Κέντρο Διεθνούς Αλληλεγγύης και Συνεργασίας «Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός») με φιλανθρωπικό έργο στην υποσαχάριο Αφρική και συγκεκριμένα στην Ουγκάντα και την Τανζανία όπου ανεγερθησαν 2 νοσοκομεία, σχολεία και μικρά αγροτικά ιατρεία.

Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας 2007-2011.

Αξιοπρεπής, με απαράμιλλο ήθος, πρότυπο βίου, μας αφήνει μια σημαντική πνευματική κληρονομιά. Το αποτύπωμά του θα μείνει ανεξίτηλο στις καρδιές όλων μας.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΕΚΑ εκφράζουν στη σύζυγο και τους οικείους του τα βαθιά τους συλλυπητήρια. Τα αισθήματα και η σκέψη μας είναι μαζί τους.

Σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος η ΕΜΕΚΑ θα κάνει στη μνήμη του δωρεά στο Φιλανθρωπικό Σωματείο «Κέντρο Διεθνούς Αλληλεγγύης και Συνεργασίας (ΚΕΔΑΣ) – Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός», του οποίου ήταν ιδρυτής.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΕΚΑ,
Ο Πρόεδρος
Καθ. Γ. Φιλιππάτος